miércoles, 18 de abril de 2007

Els diaris perden el nord!!!

Donant una ullada a les últimes portades del diari El País, m'he fixat en un aspecte amb el que no estic d'acord i que m'agradaria comentar.

Em refereixo a l'elecció i el tractament de les fotografies que el rotatiu ha fet servir en els últims dies, que busquen més el sensacionalisme i el "morbo" que el compliment de la seva funció, que és informar. Sé que aquest fet no és un cas aïllat del País i que això no és nou d'ara, però, en els últims dies, aquest diari s' ha destacat en aquest sentit amb una sèrie d'exemples que m'aniran perfectes per tractar el tema.
La primera evidència, es remonta al dia després dels atemptats d'Argel (12 d'abril) quan el País va posar en portada una imatge en on es veia l'estat en que havia quedat un dels ferits ( imatge 1). Una fotografia gens agradable que només pot buscar el sensacionalisme. Entre totes les imatges d'agència que els van arribar, van agafar la que més sang tenia i la que més podia impactar quan es podia haver optat per altres imatges que complissin la mateixa funció (informar) i sense necessitat d'ensenyar "sang i fetge".


El segon exemple, el trobem el dia després de la matança a la Universitat Politècnica de Virginia quan el rotatiu va treure en portada una imatge on es veia a dos policies evacuant a un ferit i on la sang és una de les protagonistes, una altre vegada. (imatge 2). I el tercer exemple en 7 dies, es va produir ahir quan el diari va treure en portada una fotografia on es veia dos homes enduent-se un cos calcinat per il·lustrar un atemptat a Bagdad. (imatge 3).

Tres exemples que demostren com, moltes vegades, els diaris perden el nord i s'obliden de la seva veritable funció, que és la d'informar, buscant el sensacionalisme i el morbo amb l' únic objectiu d'elevar les vendes i amb elles, els beneficis.

No hay comentarios: